10 Motive: Freelancer vs Agentie

10 Motive: Freelancer vs Agentie

Sa lucrezi cu un freelancer sau cu o agentie? Sa lucrezi ca freelancer sau pentru o agentie. Voi incerca sa analizez obiectiv si sa enumar cate 5 motive de ce e mai bine o varianta in detrimentul celeilalte.

Anul trecut pe vremea aceasta scriam un post pentru fostul job: 5 motive ca sa lucrezi cu o agentie. Inca sunt de acord cu ele; chiar daca la autor nu mai apar eu. Si de aici primul motiv pentru care e bine sa lucrezi ca freelancer.

FREELANCING SAU MUNCA IN AGENTIE – CE E MAI BINE?

1. Munca: iti e recunoscuta ca individ, nu ca echipa. Chiar daca tu ai setat si optimizat campaniile adwords, ai ridicat un site-ul pe primele pozitii pe google, ai venit cu cele mai bune idei pentru creatie, banner si strategie, agentia va fi cea care va lua aproape toti laurii. Tu, in cel mai fericit caz, vei primi un BRAVO.

2. Proprietatea Intelectuala: chiar daca eu am scris acel post, in momentul de fata acum apare ca si cum ar fi fost scris de catre altcineva. Atata timp cat iti vei posta pe blogul propriu, informatiile sunt alte tale si in caz ca altcineva iti va prealua continutul creat de tine vei putea actiona pe cai legale impotriva persoanei care ti-a insusit munca.

3. Timp liber: ca freelancer nu iti doresti prea mult timp liber; daca ai prea mult, vei avea mai putin bani in cont la finalul lunii.

Insa vei avea imp liber pentru tine, pentru actiunile tale personale. Pentru o persoana creativa, timpul liber este esential. Cele mai bune idei iti vin cand ai mintea libera nu cand este stresat intr-un birou cubic.

La birou trebuie sa ajungi la o ora fixa. La plecare ora variaza in functie de nevoile clientilor si de ideile sefilor venite pe finalul zilei. De obicei, in anumite perioade timpul de munca se poate extinde pana dupa miezul noptii. Iar tu vei avea doar timp de somn, nu si de tine. Poate pe moment nu vei vedea acest aspect ca o problema dar o sa iti dai seama ca timpul este cea mai bun pret al tau!

Ca freelancer, tu esti seful timpului tau. Tu alegi cand, cat si de unde muncesti. Fiecare om este diferit; unele persoane dau randament mai bun seara. Unii doar dimineata. In felul acesta, lucrand pe cont propriu, iti vei da seama cand dai cel mai bun  randament  tine si. Randament bun se traduce prin clienti fericiti.

Poti munci noaptea iar in restul zilei te poti plimba linistit pe strazile Yangonului (chiar daca sunt 35 de grade, e mai bine decat noaptea din cauza cainilor vagabonzi). Poti trage tare 2 saptamani dupa care te poti linisti pe o plaja, la umbra unui coconut!

4. Liberul arbitru: Intr-o agentie ai deja o lista de clienti cu care o sa lucrezi. Insa poate Fashion nu este domeniul tau forte; e greu sa le vinzi femeilor, tinand cont ca actiunile lor se bazeaza pe instinct. Rar esti intrebat daca vrei sa lucrezi pe acel proiect chiar daca tu poti da un randament mult mai bun pe ceva ce iti place. Din pacate, toata lumea pierde din cauza acestei abordari, de a impune fara a intreba.

Poate in trecut ai avut un conflict cu un client si acum esti obligat sa lucrezi cu acesta. Randamentul dat nu va fi acelasi. Rezultatele vor fi mediocre iar in final clientul va pleca, cel mai probabil care alta agentie, sperand ca va fi mai bine.

Ca freelancer poti avea aceasta optiune. Ca freelancer vei avea mereu optiuni. In timp ce intr-u mediu organizat, acestea vor fi extrem de putine si va trebui sa profiti de ele la maximum.

Veti spune ca poti  pierde bani prin aceasta abordare. Total de acord; asta daca banii inseamna totul pentru tine. Daca te gandesti doar la bani cand accepti un job sau esti cu gandul doar la bani cand nu poti renunta la un job, inseamna ca nu ai inteles nimic din scopul vietii.

5. Munca individuala: spuneam anul trecut in acest post ca unul din avantajele in a lucra cu o agentie este echipa:Într-o agenţie specializată, nu o să lucrezi doar cu un singur specialist. Vei lucra cu o echipă întreagă, cu experienţă, atât în domeniul tău de activitate, cât şi în alte domenii adiacente, ce pot să-ţi furnizeze informaţii relevante şi te pot ajuta în dezvoltarea afacerii tale(.

In unele domenii este vital sa lucrezi intr-o echipa. In majoritatea cazurilor insa munca individuala este ceea mai indicata. Personal lucrez mai bine pe cont propriu decat intr-o echipa. Tine doar de habits; dupa cum stim obiceiurile se schimba destul de greu. Daca totusi vreti sa schimbati un obicei va recomand cartea lui Charles Duhigg: The Power of Habit.

FREELANCER SAU AGENTIE – CE E MAI BINE SA ALEGI?

life you want

1. Cost-Reduction: Ieftin nu inseamna intotdeauna prost. Persoana Fizica Autorizata poate inseamna taxe mai putine de platit.

O agentie, din fee-ul clientului, va trebui sa plateasca si o parte din angajati tesa in afara de salariul persoanei care se va ocupa direct sau indirect de contul tau. Si aici nu mai punem la socoteala profitul pe care trebuie sa il raporteze superiorului la final de an.

Un freelancer in schimb, depinzand de forma lui juridica, are doar eventualele taxe de achitat catre stat. Cel mai probabil sediu social il va avea intr-un apartament la care nu plateste chirie; banii pe transport (asta daca are in proprietate o masina) si alte zeci de cheltuieli marunte conteaza. De cele mai multe ori agentie va “incarca” factura clientului final pentru a-si acoperi toate cheltuielile.

2. Cunostinte – Cine se va ocupa de contul tau? La prezentarea oficiala a ofertei catre client, mereu se vor duce doar oamenii grei din agentie. Cei care stiu sa prezinte si sa vanda produsul. Cei care s-au ocupat efectiv de prezentare, juniorii, vor sta la munca, asteptand cu emotie, rezultatul muncii lor de peste noapte.

O agentie, indiferent daca este de Media, SEO sau doar de PPC, are in echipa un SUPER-EROU. Toata lumea stie de el si toata lumea vrea sa lucreze doar cu el. Insa acest lucru se intampla destul de rar. Super-Eroul, in cel mai fericit caz se va ocupa doar de strategia de baza si va fi doar momeala. Pe el il vedeti de obicei pe la conferinte si la evenimentele oficiale. Clientul va spera pana in ulima clipa ca el/ea se va ocupa de contul lor. Fiind insa tot timpul implicat in alte activitati, timp de munca nu va mai avea.

Cel mai probabil de contul tau se va ocupa un junior, angajat bineinteles pe un salariu modest, pentru un profit cat mai mare pentru firma. Insa clientul va plati tariful de Super-Erou: SUPER-TARIFUL!

Gabi Nistoran are un post interesant despre consultantii din mediul online; il puteti citi aici.

In schimb, lucrand cu un freelancer, stii cu siguranta ca de contul si de campaniile tale se va ocupa doar el. Ca va solicita ajutor si sfaturi anumitor persoane din anturajul lui, este o alta discutie. Insa el va fi cel care va lua deciziile principale si va actiona pe baza acestora. Si in caz de neporformanta, tot el va fi cel care va fi trans la raspundere.

Agentia va fi transa la raspundere in caz de nereusita dar in cadrul agentiei, juniorul va fi cel care va plati greseala super-eroilor care s-au avantat prea mult cu prognoze de reusita la hectar!

3. Timp: pentru un freelancer, un client mare pierdut poate insemna faliment. Pentru o agentie, un client pierdut inseamna doar munca in plus pentru echipa de sales ( daca exista oameni dedicati) pentru a atrage un nou client.

In agentii, timpul alocat unui proiect este limitat; asemenea si oamenii. De obicei se ajunge la situatia cand auditul sau proiectul este facut in ultima zi; iar vestitul Powerpoint este incropit cu cateva ore inainte de deadline. Resursele intr-o agentie sunt limitate; oameni doar pentru un proiect nu pot fi adusi iar timpul este limitat (asta daca nu se sta peste program). Fiecare are deja 4-5 proiecte la care lucreaza iar munca la un nou PowerPoint, inseamna mai putin timp pentru ceilalti clienti si mai multi nervi pentru angajati.

Iar un nou client in agentie nu inseamna un nou om angajat; in cel mai fericit caz, va fi adus un junior. Asta inseamna timp mai putin pentru tine ca client alocat chiar daca contractul zice altceva.

Sedintele sunt o alta pierdere de timp pentru toata lumea: clienti, angajati si sefi. Rare sunt situatiile cand dupa o sedinta se clarifica anumite lucruri si se dau directii clare. Un freelancer din fericire, nu are parte de sedinte iar timpul va fi directionat spre solutionarea imediata a task-urilor de pe ordinea de zi.

Personal urasc PPT si mi se pare o pierdere totala de timp. Prefer sa imi spun ideile si sugestiile catre client, cu linuta. In mail. Practic, usor si timp redus la maximum.

4. Spune DA: O agentie va spune mai mereu NU la un client micut. Nu are timp de acesta; si crede ca acesta nu are bani de fee-ul lunar al agentiei. Agentia nu are timp ca acest client sa creasca; iar clientul vrea totul repede si daca se poate cat mai ieftin.

Aici intra in ecuatie, freelancer-ul care va accepta aproape orice client; atata timp cat se incadreaza in planul lui (timp alocat, buget, cost. profit). Pentru el un client poate insemna o recomandare ulteriora (daca munca este facuta cum trebuie) si un portofoliu stufos si atractiv.

O agentie va urmari tot timpul Pestii Mari si proiectele scurte si banoase. Prioritatea numarul unu a agentiei va fi agentia insusi. Prioritatea numarul unu a freelancer-ului va fi intotdeanuna Clientul.

5. Numarul 5 vi-l las voua. De ce ati alege sau de ce ati ales un freelancer in detrimentul unei agentii sau vice-versa?

Post scris din Yangon. Pentru ca tin la viata mea persoanala si pentru ca vreau sa fiu seful timpului meu. Poate si din acest motiv munca in  agentia nu a fost pentru mine.

5 Comments

  1. Florentina Schinteie

    Nice 🙂 ..si un pic geloasa (Post scris din Yangon.) :)) Ai surprins perfect diferentele freelancer vs agentie. Daca e ceva contra as spune faptul ca, uneori, mi-e dor de un brainstorming in echipa si ca exista posibilitatea izolarii sociale lucrand ca freelancer. In rest, numai de bine 🙂

    • Multumesc de comentariu, Florentina. Depinde pe ce este geloasa: te vremea calduroasa sau de timpul liber? :). Da, ai dreptate cu socializarea dar doar partial. Am fost in colectiviuri unde nu prea se socializa deloc si era cam la fel ca in perioada de freelancing; deci depinde mult de colectiv in primul rand.
      Iar legat de brainstorming, la fel; depinde mult de echipa!

  2. de ce freelancer SAU agentie?

    ce ziceti de o agentie de freelanceri?

    • O agentie de freelancer e automat o Agentie. Poate o comunitate, platforma ar fi mai ideala ca forma de organizare!

  3. Uite ca am gasit asta pagina despre 10 Motive: Freelancer vs Agentie , cautand despre maramu.

    Acum tre sa recunosc ca faci treaba super. iti recomand sa cunosti si pagina web http://cazare-maramures.net o pagina despre tara maramuresului.
    Multutmesc frumos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.